Договорите за доставка на руски газ не трябва да се обсъждат публично,

...
Договорите за доставка на руски газ не трябва да се обсъждат публично,
Коментари Харесай

Хампарцумян: Играта на Путин с газа е кой ще мигне пръв, но той е в по-неизгодна ситуация

Договорите за доставка на съветски газ не би трябвало да се разискват обществено, а България не е измежду страните, които са най-зависими от тези доставки. Такова мнение изрази банкерът Левон Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR

" Ще има европейска договорка. Дългосрочно по сложния метод научихме, че не би трябвало да сме толкоз подвластни от съветската сила. Сигурността коства пари. Плащането в рубли е единствено съветско предложение, има други контракти. Газът не е като водата - отваряме - затваряме. От другия край тази газ или я продаваш, или я съхраняваш, само че размерите за предпазване са лимитирани, или я гориш. Тази игра е от двете страни - кой ще мигне пръв. Путин е в по-неизгодната обстановка. " - разяснява Хампарцумян в предаването " Денят ON AIR ".

Той акцентира, че страната ни не дава положителни сигнали с неналичието на ясна позиции по редица въпроси - дали е война или не, дали ще сме в Еврозоната, НАТО, Европейски Съюз, а в това време ще гоним характерни национални цели.

Същевремено е уверен, че нито ръководещи, нито съпротива желаят предварителни избори.

" В момента главното успокоение е в това, че никой не сменя конете в средата на реката. Имаме няколко рецесии, индустриално пренареждане на света. Не им се желае да вървят на избори, тъй като може да пристигна нещо по-лошо, по-трудна коалиция. " - проучва банкерът.

Хампарцумян разяснява и предстоящия избор на нов шеф на Българска народна банка.

" Централното банкерство е нещо различно от ръководството на търговски банки. Едното е регулатор, другото е бизнес. Ако си бил на ниски позиции в неголяма банка, не е профилът, който би впечатлил Европейската централна банка. Повечето банкери не са очаровани от двете кандидатура, само че не смеят да кажат нищо. Мисля, че Гюров най-малко не е нападателен в налагането на кандидатурата си. Аз не съм чул концептуални неща нито от единия, нито от другия. Но най-малко единият споделя, че ще я написа концепцията, а другият - че може. " - изясни Хампарцумян.

Според банкера би било по-добре управителят на Централната банка да не е политически избор, а професионален.

" Повечето хора, които са управлявали Българска народна банка, не са били политически фигури, много по-подготвени са били. Добре е претендентите да знаят какво прави Българска народна банка. Тя нито дава, нито взима лицензи на банки, още по-малко пък шефът. " - посочи събеседникът.

Той изрази разбиране, че в ЕЦБ няма да реагират остро на избора.

" Там работят общителни хора, само че какво ще се приказва в коридорите... Важно е и по какъв начин ще върви връзката в основен миг, в който чакаме да ни одобряват в Еврозоната. Ако изберем хора, които нямат задоволителен престиж и занапред ще се потвърждават, възможностите да бъдат сполучливи в това не са чак толкоз огромни. " - предвижда Хампарцумян.

По думите му, не столът на шеф на Българска народна банка е парещ, а самата процедура е превърната в такава.

" Има признаци, че това е част от разделянето на баницата. Трябва да сме наясно, че ние се причисляваме към Еврозоната, а не тя към нас. Не да имаме суперзвезда, която да свърши всичката работа, а ние като система би трябвало да сме предсказуеми. Хора с известност да могат да ръководят взаимоотношението, а не политически обагрен човек. " - означи Хампарцумян.

Всъщност при гласуването в Народно събрание депутатите може и да не изберат нито един от двамата претенденти.

" Като не ти се отвори основният парашут, ползваш аварийния, при който по-твърдо се приземяваш, само че прави работа ", разяснява банкерът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР